Tuesday, July 21, 2009

APA KORANG WAT BILER MORAL DOWN

video

Aper erk korang2 wat biler korang raser moral down??hem nak tau cmner aku nak release kn aku yer moral down..korang dengar la lagu ni..hem setiap kali aku raser cam aku moral down..sure aku dengar ni..hem thanks Miley Cyrus sebab kasi semangat balik kat aku...

I can almost see it
That dream I am dreaming
But there's a voice inside my head saying
"You'll never reach it"

Every step I'm taking
Every move I make feels
Lost with no direction
My faith is shaking

But I gotta keep trying
Gotta keep my head held high

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb

The struggles I'm facing
The chances I'm taking
Sometimes might knock me down
But no, I'm not breaking

I may not know it
But these are the moments that
I'm gonna remember most, yeah
Just gotta keep going

And I, I got to be strong
Just keep pushing on

'Cause there's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be a uphill battle
Sometimes I'm gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

There's always gonna be another mountain
I'm always gonna wanna make it move
Always gonna be an uphill battle
Somebody's gonna have to lose

Ain't about how fast I get there
Ain't about what's waiting on the other side
It's the climb, yeah!

Keep on moving, keep climbing
Keep the faith, baby
It's all about, it's all about the climb
Keep the faith, keep your faith, whoa

Dulu aku pernah down pasal biznes aku..hem yer la..mula2 kan..sure la der banyak prob.. dulu der orang kutuk2 aku..siap panggil aku dengan nama yang x senonoh lagi..hem per ingat diorang tu baik sangat ker..sebelum kutuk n mencaci orang tu,cermin la diri sendiri dulu erk..hem jangan nak pandai2 cakap jerk kat orang lain..pulang paku keras..tak per..aku jadi itu sebagai cabaran wat aku..thanks la korang2 yang kutuk2 aku kn..

Hem tapi alhamdulilah..aku masih lagi boleh menerus kan YUMM YUMMYLICIOUS sampai hari ni..hem syukur sangat..n terima kasih la sapa2 yang support aku dari awal sampai la skang..jasa mu akan ku kenang erk..tak terbalas..n thanks to Yanna coz always support saya dari awal la sampai skang..of course la aku nak terima kasih berjuta2 kali yer kat Mr IB..yang support aku emosi,mental,fizikal...smu laaa...dier yang bsusah payah tolong aku..muahzzzzzzzz...

Memang aku ader banyak angan2..hem salah satu ni la..nak bukak biznes baking2...mengikut jejak langkah mama aku yang der biznes gak..walaupun kecil2an tapi alhamdulilah ia masih bekekalan bertahun2 lamanya..(sejak aku kecik2 cili padi,time comei2 gitu)..hehe..hem insyallah aku akan mcapai lagi impian aku tuk mdapatkan sesuatu yang aku idam kan sejak aku sekolah lagi..ishhhhhhh...aku x kan bg tau..hehe...

p/s : entri yang lame wat tapi baru nak post..hehehehe...

Read more...

PAHANG DARUL MAKMUR 3

Destinasi seterus yer kami terjah lak KERTAU..hem kalau tak salah aku kan namer tempat tu Kertau..hehe..hem per yang aku tau,umah biras along aku betui2 belakang sungai pahang..hem kebetulan dier der wat kenduri katam Al-Quran anak dier kat umah mak dier..hem mama aku nak sangat g umah dier..sebab maser wedding abang aku, kak ekin datang umah aku..so,mak aku teringin nak g umah mak dier lak...gambo kat atas tu kan,dak2 ni dok sakan nak potong kek novelty along aku..kek ni die belaja gn kak Zati..hem disebabkan kek tu besar sangat n terlalu banyak sangat kek dalam kete,so kami sedekah jerk kat kenduri ni..kejap jerk licin..hem so,da bkurang da kek dalam kek..bayang kan 6 biji kek dalam 1 kete..berpangku2 ler kek tu..kami tido sni satu malam jerk..
Ni budak2 yang katam Al-Quran..yang perempuan kanan sekali tu,anak Kak Ekin..da besar da..darjah enam..jarang jumper deir..time dulu dier kecik2 jerk..

Ni sepupu sepapat abg ipar aku..hem jeles jerk tengok dak2 ni der baju tu..huhu..depa tempah kt interner..insyallah kami pun akan ader nanti..heehhehe...biler erk??hemmmm...tunggu jerk la..comel2 jerk diorg pakai...yang aqil n ariq pakai tu gambo power rangers2..
Tengok la anak buah aku ni..Auni Aqilah..baru darjah 5..hem da nak same tinggi da gan aku..dier ni badan besar..nak kater aku pendek tak gak pendek..baju die pun da kene pilih kat bahagian aku..tp saiz s la kan..hehe..hem kasut da samer besor..size 5@6 aduhhhh..

Pas dari kenduri ni,kami pulang..konon2 yer nak balik Manjung terus..tapi kami lepak2 dulu kat umah makcik aku kat Subang Permai..hem tido n pepagi buta tu diorg balik..DIORG???..hehe..aku, auni n aqil terpaksa naik bus..sebab yer mama aku nak angkut nenek aku balik uamh..hem gan kete sendat mnyendat tu,rela kami naik bus..hehe..memang tak muat pun..gan kek agi,barang2 nenek aku yang berduyun2 tu..aduhhh..ponteng agi anak buah aku...hehehe...

Read more...

PAHANG DARUL MAKMUR 2

Pas 2 hari kt Pekan, kami g Kuatan lak..pusing2 b4 g umah sedara aku..hem tak tau nk g maner..kami g satu mall tu..sory tak ingat lak la pulak namer dier..huhuhu..hem kt situ dak2 ni shoping2..si ariq pau ayah dier mainan transfomer..54 hengget...aduh...tak berbaloi tul la..mahal,kecik lak tu..bumble bee leh transfom2..huhu..yang si auni pau kasut Crocs..cian dier..gediks2 nak kasut cam kami..hem lamer da dier mintak..da la size samer aku..hem leh la aku pinjam2 erk..ehehe..hem kecik2 da kaki besar..besar2 nak size per lak erk..nnt susah lak nak cari saiz..
Destinasi yang seterus yer nak g Teluk Cempedak..tapi terpaksa dibatalkan..sebab yer..si MUK tu mengamuk nak beli buku Komik POKEMON..aduhhhh...maser g mall tu x der lak buku tu..ader tapi siri dier lambat sangat..skang da ker 23 kot..tp kat sner belas2 agi..uhuhu..hem pusing la satu Kuantan..sampai sesat larat..huhu..buang maser gitu jerk..tak sempat nak g teluk cempadak..sebab nak kejar maser..kami nak g umah sedara mama aku..hem kejap jerk dapat sembang..tak puas lak tu..sembang2 pasal resepi..hehe..cam biaser la kan..klu da jumper sedara mara mama aku..per agi..RESEPI laaa...hehe..banyak aku dapat resepi latest2..hem akan dicuba..ehehe...

Pas dari g umah sedara mama tu,kami bergegas patah balik g PEKAN..amek along aku,dier bru abis kelas..hem cukup da la hajat dier nak belajar macam2 gan kak zati..hehe..

Read more...

PAHANG DARUL MAKMUR

Beratus2 batu aku jelajah...jauh nun disana..semata2 nak menuntut ilmu..hem sambil2 g pahang tu, aku dapat peluang keemasan g umah kak ipar kepada abg ipar aku..fuhh..payah yer nak baca..senang citer,biras along aku..hehehehe...umah dier tul2 belakang sungai pahang..ni kira 2nd time la aku g pahang..


Ni gambo aku maser kt PEKAN..hem g belaja kek kat Kak Zati..kami dok kt sni..MELATI INN..per yang aku tau la kan..hotel ni bekas istana..saper ntah namer tu..aku pun da tak ingat hubby kak zati citer..da di ubah suai jadi hotel..hem sangat la luas hotel ni..kami amek suite..terlebih muat sumbat 7 orang 1 bilik..hehe..cam biaser la kami kan..konfem bawak toto..so x yah sewa tilam...

Memang jauh sangat nak ke Pekan ni..hem tambah lak nak g umah kak Zati..hem kalau kasi alamat pun konfem kitaorg x tau nak cari..nasib baik la hubby kak zati kasi jalan alternatif lain nak ke umah dier..jalan yang lebih senang..n nasib baik la aku ni jenis ingat jalan..hehe..so x yah lah susah2 kan hubby dier nak datang amek kan..sebab yer keesokan hari yer lak,along aku ader kelas agi gan kak zati ni..

Read more...

JAUH PERJALANAN MENCARI SESUATU

Tajuk entry yang memberi penuh makna wat saya...sungai pahang sanggup keredahi..beratus2 batu aku jelajahi..semata2 mencari ilmu yang selama ini saya inginkan..terlaksana jugak hajat saya nak belaja CHOC DECO..hem kali ni saya menuntut kat KAK ZATI..dari Pekan,Pahang..fuhhh..jauh yer umah kak zati ni..kalau kasi alamat umah pun konfem x dapat yer nak cari..kelas ni saya g gan ANR DELIGHT..hem banyak dier blaja gn kak zati..saya hanya CHOC DECO & BANANA CHOC..ni pun da memadai dah...

Ni lah hasil kerja saya setelah di tunjuk ajar oleh kak zati..tengok la hasil bunga ros saya wat tu..walaupun x perfect,tp bagi saya tu da cukup memuaskan hati saya yang masih benih2 jagung ni..hehehe..belum tahap setahun jagung agi..ahakz..sory la gambo ni x kualiti sangat..hem tunggu lah kak zati upload gambo erk..raser elok n jelas ckit gambo kek tu..dulu selalu jerk tengok blog kak zati..hem best yer dapat wat choc deco tu..haaa..skang saya da tau wat..leh la saper2 nak order erk...*wink*wink
Last sekali saya belaja wat BANANA CHOC (salah satu dari kek yang saya obses n suka giler2)..huhuhu..sangat la sedap tak terhingga kek ni..ala2 secret recipe gitu..fuhhh..menjilat jari i told u..balik jerk dari umah kak zati tu,tengah2 malam lak tu,terus makan kat hotel..tinggal suku jerk dari kek tu dibaham kami..memang sedap..walaupun der yang tak wat..hem x per..tu pun da sedap da..pasni x tak yah da beli kat secret recipe da..ahakz..

Hem sangat la baik yer kak zati ni...banyak la tips2 yang dier kasi..memang x kedekut ilmu la..anak dier pun baik2 jerk..'shei shei' yang comei tu..peramah n maser last day g amek ANR DELIGHT kat umah dier,tak kasi sy balik lak..aishhh..main tarik2 tangan lak budak ni..hehehe..thanks kat hubby kak zati sudi amek kami kt town n anta kami balik hotel tengah2 malam..lastly thanks to kak zati @ my sifu sebab ajar saya dari awal hingga la jadi sebiji kek yang best n lazat..hehe..walaupun da malam2 hari..hehe...

p/s : 5 ari saya berjalan2..KL-PAHANG-KL..fuhhhhhhhh...

Read more...

Monday, July 13, 2009

TAMAN PAYA BAKAU

Taman Paya Bakau..kalau saper2 orang manjung da seangkatan dengannya mesti tau taman paya bakau ni..tapi der gak la orang2 cini yang x tau..hehe..da lama da tempat ni ader..cuma yang dulu2 tu sangat la buruk tempat ni..hem tak best pun..minggu2 yang lepas,aku , najah n bedi sesajerk la kan nak masuk sini..maklum la da lamer da tempat ni kene tinggal dek kami..hem b4 ni kami tau der renovation kat sini..dari hari sehari nak masuk,baru kali ni dapat masuk..hehe
Dah cantik giler tempat ni..berbeza sangat2 dengan yang dulu..hem da der titi gantung da..kat cni tangkap gambo pun cantik2..tapi kene main angle la kan..kemarin aku g gan anak2 sedara aku, der new wed ni tgkp2 gambo kat ni..aduhhh..best yer..hehe..usah la aku berangan awal2..nak kawin yer pun x tau biler..hem ntah2 time aku nak kawin tu,tempat ni rosak bagai..hem hope tak gitu..ahakz..
Tengok la mamat ni...huhu..leh lak dier tunjuk kerek kat monyet ni...haha..da la teh ais aku kene cilok gn monyet..aduhhh..sedap lak tu teh ais tu..hem x per la..aku tau diorg dahaga..mner tak yer paya tu kering kontang..tengok la teh ais aku tu memang lazat..hem terkam abis laa..aduhhhh..rezeki ko la kan..aku halal kan jerk..moga2 ko kekal hidup lame tak mati kehausan..hehe..

Read more...

CLASS CAKE N CUPCAKE - MARATHON 1 & 2


MARATHON 1


Untuk sekalian kali yer saya menghadiri kelas..hem ni la kali pertama sejak menceburi bidang baking2 ni..hem kelas ni bersama Puan Maria di Kolej Komuniti Manjung..ni pun cik Ina yang bagi tau maser saya kt JB ritu..hem murah jerk kelas ni..Rm35 jerk..tapi di sebab kan kami bwk kek sendiri,so Rm25 jerk..hem best gak kelas ni..1st time wat basketwave..kelas ni saya g gan cik Ina..tp x leh lawan ANR DELIGHT yer basket..sebab dier da pernah wat kan..huhuhu..x per usaha tangga kejayaan..hehe

ic ni tiru ala2 Mat Gebu..hehe..x leh la nak lawan gan dier..saya pakai camera henset jerk..hem teringin lak nak beli camera2 canggih2..tapi kater si dia,membazir jerk..huaaaaa...hem abis pinggan mama saya cilok..hem ader banyak agi pinggan2 mama ni..banyak2 dalam almari wat perkasam,baik saya guna..der faedah dier kan..hehe..sory mama..adik simpan balik erk pas guner tu..Sepanjang kelas ni,byk la ilmu yang dapat..walaupun saya orang yang paling muda dalam kelas tu..huhu..nasib baik saya ni pandai join the club gan makcik2 akak2 ni..hehehehe..hem yang terkejut tu, der sorang kakak tu.tayer 'adik ni Kasih erk..'..ahakzzz..femes gak eden erk..hehehehe..malu2 lak saya..hem ni akak yang tegur saya tu..KAK HAS..nice to meet u kak has...

-------------------------------------------------------------------------------------------------

MARATHON 2

Di sebelah petang lak saya join kelas cupcake bersama Chef Alex Goh..ni kat kedai Wa Seng Sitiawan..hem saya dapat duduk depan sekali sebelah meja dier..ahakzz..cik Ina sure jeles..sebab dier minat giler gan chef ni..hehe..per yang malang skali kan,saya dok depan tapi ni gambo cuppies ni jerk saya snap..hehehe...hem yang lain x der..yang nampak ckit kat belakang tu,chocolate raisin cupcake..yang chocolate cheese cupcake saya tak snap langsung..hehe..arap jerk dok depan..bukan per..terpegun gn dier..hehe..plak tu,wife dier yang sebelah tu asyik dok alih2 jerk tray cupcake tu..huhuhu..cepat2 tul dier mengemas..x de la selerak sana sini..sedap ckit mata memandang..hehe..

Ni la Chef Alex Goh..hem dier da salin uniform..hehe..hem dok tunggu si Cik Ina ambil buku kat bawah dalam kete,chef ni da salin baju da..hem x per la..janji der muka dier erk..

p/s : thanks mama cause sponsor all my class..hem jasa mu akan ku kenang..muahhhhzzz..love u mucho2..

Read more...

AKU DAN DIA

2 bulan tak ketemu..minggu lepas 5 ari aku ke Jb..jumper si dia..bak kata pepatah,walaupun jauh di mata,tapi dekat di hati..ahakzzz..ni la dugaan kalau berkasih dengan orang jauh.tp per kan daya, da tu jerk yang terpikat..bukan tak nak orang dekat2..tapi tu laaa..hanya allah jerk tau sebab yer..

Terbang yer aku ke Jb untuk bertemu dia menjadi buah mulut setengah pihak..hem pedulik apa aku nak jumper dier..sanggup aku pergi jauh2 jumper si dia..hem kalau di ikut kan perancangan,kami nak jumper jerk kt Kl..tapi aku kesian kan Mr. Ib..kalau g Kl,dier akan datang balik ari jerk..hem malam2 nek bus dr Jb,pastu lepak2 sampai pagi sensorang..baru aku jumper dier kat maner2..hem plak tu malam hari yang samer dier balik Jb...aduh..bper jam jerk la aku dpt jumper dier..hem tak best yerrrr...

Sepanjang aku kat sana,Mr Ib layan aku baik jerk..hehe..hem ni pic dier bawak aku g Kota Tinggi Watefall..hem dier da tunai kan hajat aku nak mandi air terjun..huhuh..lame giler2 aku tak mandi air terjun..maceh2 erk..plan ni dari awal taun ritu..huhu..da akhir2 taun baru la dapat g..

Pasni bile la agak yer erk dapat jumper...uhuhuhu..hemmm..mari la membilang ari..!!!

Read more...

Saturday, July 11, 2009

Sahabat aku da BERISI

ALHAMDULILAH tak terkira kehadrat Ilahi..akhir 5 bulan sahabat aku kawin,berhasil gak usaha2 dier nak dapat kan anak..hem minggu lepas,aku dapat berita baik yang Najah da pregnant..huhuhu..tak terkira gembira yer ati aku..

Nak jadi kan cerita..Mula yer aku rasa pelik ckit gan dier ni..tahap nafsu makan melampau2..pernah sekali tu kami makan laksa,tetiba dier kata nak makan fish n chip lak..aduhhh..pelik betul aku gan die ni..gan selamba jerk aku cakap..ko ni pregnant x...??hehehe..maser tu dier cam tak nak sangat mengharap..tapi aku jerk yang lebih2 arap..

Sekian kali yer dier wat pelik agi..satu malam tu dier kol aku..

'Maziah...aku teringin la nak makan kek coklat ko..sedap wei....' - najah

'Ko ni per hal..tetiba jerk..ko ni pregnant x..ko g la check skang gak' - aku

'Hem tu la..ok aku g check skang gak' - najah

Huahuahuahua..akhir ya sepantas kilat dier gn Bedi g beli pregnant test tu..tak baper minit tu..dier kol balik..

'Wei..ader siot....!!BERISI...' - najah

'Huaaaaaa..i told u already beb...!!ko tak caya ckp aku..' - aku
Aku la orang yang paling gembira..cam aku lak yang pregnant..huhuhu..yer la aku kan bakal jadi IBU...hehe..najah cam tau2 jerk dier nak anak dier pggl aku ibu..i likeeeeee...!dari awal dier kawin da ckp gn aku..aku yang memang nak sangat orang pggl aku ibu,akhir yer da nak terlaksana..malam tu gak la aku wat cup8 coklat tuk dier..hem siap demand tu nak topping coklat agi...gasak la ko la najah..aku layan kan jerk..sebab aku tau anak ko tu yang nak..hahaha..bior kecik2 da raser air tangan Ibu dier..hehe..bior darah daging dier tu ader aku..nak jugak tu...!!ishhh...anak orang cam anak aku lak erk..pedulik per aku..anak dier anak aku gak..!!
TAHNIAH WAT SAHABAT AKU...USAHA MU MENJADI...ngeh2...JAGA LAH BAIK2 ERK..DAN JANGAN LA MINTAK MACAM2..ahakzzz...

Read more...

Kacang Pool

Pernah tak korang2 makan bende alah ni..hem best n sedap tau tak..ni pun Mr.Ib yang perkenalkan makanan ni..hem 1st time aku makan tahun lepas..masa awal2 aku bkenalan gn Mr.Ib..pepagi buta dier ajak kuar..2nd date kami...hehehe..alang2 aku datang Jb ritu,dua hari turut2 aku ajak Mr.Ib breakfast kt sni..
Kedai ni kat Larkin kot..yang aku tau sebelah Balai Bomba Jb..deret2 tu kedai makan..hem aku tak tau bahan per yang dier guna nak wat kacang pool ni..hem nanti aku nak try cari resepi dier..kalau aku yg makan ni,aku hancur kn telur tu..sebab yer aku x suka makan telur kuning yang lembik2..yurrkkkk...!!!!kalau hancur kan,aku tentu da tak nampak lembik tu..geli weii..!!mahal ckit la kacang pool ni..tapi sebab sedap,on jerk..paper pun try dulu..hehe..adios...

Read more...

Dia lah yang pertama


Dia lah antara yang pertama dalam banyak2 kekawan aku kat Johor yang pernah datang umah aku..hem cam tak percaya lak kan dier datang umah aku..actually bende ni da lamer da..hehehhe..aku bru nak update..sory la fiq..aku tak upload gambo ni..hehe..tak tau la naper..tak bmakna aku lupa ko kan..hehehhe..walaupun dier datang kejap makan tengah hari n lepak2 jap,tapi aku da puas ati da..sebab der gak yang sudi datang umah aku..maklum la jauh bebebor kan..ahakzz...neway thank la sebab puji aku KURUS...hahahahaha..aku tau ko jeles kan fiq..ahahahahahhahaha....

Read more...

Tuesday, July 7, 2009

HUAAAAAAAAAAA,,,,

LAMA YER TAK UPDATE...!!!!!
KENAPA????


MALASSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSSS.....!!!!



aku skang der kt JB...
untuk aper???
cari keje laa...
huhuhu..
der saper nak amek aku keje???

Read more...